Semnarea Contractelor de Munca – Digital!

In Aprilie 2021, dupa indelungi discutii din partea admninistratiei nationale, locale, grupurilor din Parlament, organizatiilor patronale & alti actori interesati din mediul privat, Guvernul Romaniei a adoptat in final un proiect ce permite semnarea contractelor de munca in mod digitalizat cu semnaturi electronice. Proiectul in sine, initial facut ca si OUG 38/2021, a fost trimis catre Parlament, care eventual l-a adoptat intr-o formula modificata sub forma Legii 208/2021.

 

Proiectul este o gura de aer binevenita pentru digitalizarea spatiului public deoarece acum permite semnarea contractelor individuale de munca (CIM) cu mai multe tipuri de semnaturi electronice, un pas care nu a fost posibil inainte. In contextul pandemiei, cand o proportie importanta din piata muncii lucreaza de acasa, semnarea la distanta, in mod electronic, a contractelor de munca si a documentelor aferente este un pas important in a usura relatiile de munca, a digitaliza procesele de business si de a flexibiliza modul in care angajatorii si angajatii relationeaza.

Sa ne uitam putin la lege si la cere ea. Conform Legii 208, angajatorii au in acest moment optiunea de a semna contracte de munca cu o semnatura avansata sau calificata, conform Regulamentului European 910/2014, denumit si Regulamentul EIDAS.

Mai exact, ce prevede legea?

  • Semnarea documentelor cu o semnatura avansata (SEA / AES – Semnatura Electronica Avansata / Advanced Electronic Signature) sau cu o semnatura calificata (SEC / QES – Semnatura Electronica Calificata / Qualified Electronic Signature)
  • Atat angajatorul cat si angajatul trebuie sa semneze ori cu avansata ori cu calificata in procesul de semnare
  • Angajatul si angajatorul pot opta pentru incheierea, suspendarea si terminarea unui CIM utilizand semnatura electronica (avansata sau calificata)
  • Semnarea unui CIM se va face ori electronic ori in format fizic, nu se poate face combinat
  • Angajatorul nu poate obliga angajatul sa utilizeze o semnatura electronica – este doar o posibilitate, daca angajatul isi doreste sa semneze olograf, acesta o poate face in temeiul Legii 208/2021

In mare parte, legea simplifica procedeul de semnare a contractelor de munca dar face referire si la fenomenul modern de telemunca, prin articolele urmatoare in lege, dar si catre arhivarea acelor contracte de munca care trebuie arhivate conform Legii 135/2007. (Legea arhivarii electronice)

Exista cateva neclaritati cu legea, mai exact referirea aproape exclusiva catre Regulamentul European 910/2014. Acest detaliu poate crea o confuzie nefericita datorita lacunelor legislative din Romania. Conform legislatiei nationale, Legea 455/2001, semnatura avansata nu exista – exista doar semnatura simpla sau semnatura calificata. Dar, si aici e un mare dar, Legea 455 este o lege care are 20 de ani, o lege veche antica si arhaica, care nu mai face fata necesitatilor digitale. Tocmai de aceea si proiectul de OUG cat si legea finala fac referire aproape exclusiva la Regulamentul European 910/2014, deoarece el contine semnatura avansata si cel mai important detaliu, se aplica direct in legislatia nationala.

Un ultim punct important de mentionat este diferenta dintre o semnatura avansata si calificata. Desi cea calificata este mai cunoscuta publicului larg, si ofera anumite avantaje legale, semnatura calificata este scumpa si necesita identificarea exacta a personei care semneaza – fie prin identificare fata in fata, fie identificare la distanta. Semnatura avansata nu necesita o identificare asa stricta, este destul doar o confirmare cu SMS a semnaturii.

In final, dupa cum multi din industrie vor spune – un pas MARE inainte!

Linkuri importante – baza legala.

Ministerul Muncii – https://mmuncii.ro/j33/index.php/ro/comunicare/comunicate-de-presa/6295-20210428-cp-procesul-de-digitalizare-a-relatiilor-de-munca-continua

Legea 208/2021 – http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/244843

Regulamentul EIDAS 910/2014 – https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/HTML/?uri=CELEX:32014R0910&from=EN